Studietips WSET 3

24 november 2024

Studietips WSET 3

Waarschijnlijk lees je deze post omdat je de WSET3 opleiding volgt, of er overweegt aan te beginnen. Super leuk! Je onderdompelen in nog meer kennis over wijn is zo'n beetje het leukste wat je kunt doen! Maar aan zo'n leuke studie zit ook een pittig examen verbonden, en echt kei hard leren is niet altijd het leukste. Maar ik deel graag mijn tips hoe je dit aanpakt. Zelf heb ik op deze manier mijn WSET 3 met een pass with distinction (>85% score) voltooid en dat gun ik jou ook!


Allereerst, WSET 3 is veel, heel veel. Dus spreid het zoveel mogelijk. Oftewel de cliché van op tijd beginnen gooien we er alvast in, dan hoeft dat later niet. Maar optijd beginnen en vanaf de eerste les leren per hoofdstuk helpt je echt!


Les voorbereiding


In plaats van de hoofdstukken even snel doorlezen, ze écht lezen. Oftewel met een aantekeningen boekje ernaast en maak alvast aantekeningen op basis van wat je leest. Dan lees je veel aandachtiger en ben je bezig de informatie alvast echt in je op te nemen.


Topografie


Mocht je net zoals ik veel moeite hebben met topografie, dan moet je voor WSET 3 flink aan de bak! Want topografie en klimaat zijn écht belangrijk in deze cursus.


Tijdens het maken van de aantekeningen ben ik zelf de landen gaan overtekenen en de gebieden in te tekenen, door dit visueel zelf te 'creëren' wordt het veel logischer.


Daarnaast heb ik de kaarten uit het werkboek in gescand, online de wijngebieden voorzien van witte balkjes zodat ik van elke regio 'blanco' kaarten had zodat ik daarmee mijzelf kon overhoren en toetsen.


En ken je de puzzels van Water&Wines al? Hier ben ik dus echt fan van! Als je even geen zin hebt om met je neus in de boeken te zitten maar wel moet leren, pak een puzzeldoos erbij en aan de slag! Je bent bezig met de topografie, de druivenrassen, de positionering van de wijngebieden, herkenbare aroma's bij de druivenrassen én toch is het fijn ontspanning. Leukste manier van leren als je het mij vraagt. De puzzels zijn wel best een investering, maar daar krijg je wel veel langdurig plezier voor terug, mits je van puzzelen houdt natuurlijk haha. 

Podcast de Wijnstudio


Er zijn veel wijn-gerelateerde podcast die gezellig kletsen over wijn waardoor je van alles leert. Maar er is er géén een zo leerzaam als die van de Wijnstudio. In deze podcast geeft Jeroen Bronckhorst een samenvatting van de lesstof met leuke anekdotes uit eigen ervaringen. Je kan de podcast bijna zien als een luisterboek, het is het zenden van lesstof. Maar perfect om te luisteren in de auto, tijdens het koken of terwijl je puzzel van Water&Wines aan het maken bent. De afleveringen lenen zich ook goed om vaker te luisteren want zeker als je die luistert terwijl je met iets anders bezig bent, onthoud je elke keer weer nieuwe informatie.


Flashcards


Oftewel overhoringskaartjes, bijna een must-have voor WSET 3. Het zijn veel wijngebieden dus die wil je kunnen testen. En het maken alleen al is studeren.
Ik kocht
deze kaarten van de Hema om mijn flashcards te maken. In de toelichting van WSET 3 vind je alle begrippen die je moet kennen. Per leerresultaat vind je een lijst met begrippen en regio's die van je verwacht worden te kennen. Deze zet je op de voorzijde van de flashcards, aan de andere kant schrijf je de informatie uit het boek die daarbij te vinden is. Op die manier kun je jezelf overhoren. 


Het aantal kaartjes is afhankelijk van of je ook alle theorie begrippen omzet in flashcards of alleen de gebieden die je moet kennen. Ik kocht in totaal ongeveer 500 kaartjes om flashcards te maken. Dit klinkt mega veel! Is het ook. Maar als je er 25 per week maakt en dit parallel houdt aan je lesstof dan heb je gedurende je WSET 3 opleiding je kaartjes klaar. Je kan dan niet alleen jezelf over horen maar ook je studiegenoten. Als je het samen doet kun je ook nog fijn de lasten delen.

Proefclub


De allerleukste manier van leren (okay dat zei ik ook al over de puzzles, maar deze overtreft het wel). Er is een proefexamen, dus je zal ook moeten leren proeven :) Verzamel de andere cursisten en kom samen om verschillende wijnen te proeven. Hoe je er vorm aan geeft, iedereen neemt een wijn mee, of één iemand organiseert het en verzorgt de line up, dat mag je zelf uitzoeken. Maar belangrijk is dat je wijnen kiest die in de aanbevolen proefwijnen staan in de toelichting. Pak het WSET3 proefformulier erbij en bouw dit af, zodat je aan het einde van de cursus ook kunt proeven zonder proefformulier. Want daar wordt je uiteindelijk aan het einde van de cursus ook op getoetst.


En daar kun je mee aan de slag! Ik wens je veel studie-, leer- en proefplezier en hopelijk heb je wat aan deze tips. Deel vooral je eigen tips in de comments!



Mocht je vragen hebben? Stuur mij dan een mailtje: wijn@sommelise.nl

25 november 2024
Wijnkoperij Okhuysen organiseerde samen met Château de Fargues een masterclass Sauternes en ik was erbij!
24 november 2024
In 2023 én 2024 hielp ik een dag mee oogsten bij de Colonjes, in Groesbeek. Jawel in een Nederlandse wijngaard!
Meer posts